Blog

ZAPOŠLJAVANJE OSOBA IZ SPEKTRA AUTIZMA

Tokom 2013, nakon uspostavljanja Nacionalne kancelarije za pravosuđe u Mađarskoj, menadžment je imao jasan cilj da uključi visoko kvalifikovane članove grupa koji se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Nakon temeljnog razmatranja, kontaktirali su AURA
asocijaciju sa ogromnim iskustvom u uključivanju osoba iz spektra autizma u društveno i radno tržište.

Cilj je bio naći odgovarajuće kandidate uz pomoć AURA, za obavljanje specifičnih zadataka, koji uključujuju podnošenje, upravljanje arhiviranim dokumentima, digitalizaciju dokumenata i slično. Odabir i trening kandidata su sproveli mentori AURA, koji su prisustvovali intervjuima i podržavali kandidate pri zapošljavanju. Uključivanje stručne NVO bilo je ključno za osiguranje kvaliteta projekta. AURA je takođe djelovala kao posrednik u situacijama koje su zahtijevale objašenjenje, rješenje, poput razumnih adaptacija.

U većini slučajeva postoje jednostavni načini za rješenje nesporazuma, načina pružanja podrške.
Razumne adaptacije uključuju veću fleksibilnost vezanu za početak radnog dana, dozvolu za redovne pauze za odmor zaposlenih.
Radnici iz kancelarije takođe su prisustvovali nizu treninga koji su imali za cilj razbijanje stereotipa, s akcentom na način pristupa osobama iz spektra autizma. Posebna pažnja posvećena je uključivanju novih radnika u već postojeće društvene aktivnosti kancelarije, poput tim bildinga, proslava i sl.

Osim nacionalne kancelarije u aktivnosti su se uključili i članovi Centralnog okružnog suda iz Budima, Registarskog suda iz Budimpešte, te je tako zaposlenje steklo sedam osoba iz spektra autizma.

Kako navode, na ovaj način osobe su stekle stabilan, dobro plaćen posao u javnom sektoru i mogućnost da priušte samostalan život. Smatraju da je njihov projekat obećavajuća praksa, te i dalje organizuju radionice. Uz to pozivaju i druge organe javne uprave da procijene na koja radna mjesta mogu zaposliti osobe s invaliditetom, te da ih obuče i zaposle. Uključivanje stručne NVO je bila garancija za uspješno zapošljavanje, obuku, pozitivan stav osoblja.

Prevela i pripremila: Katarina Bigović

Izvor: EUvsDISCRIMINATION GUIDE
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

zaposliosi.me logo.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala