Blog

KORIŠĆENJE DIZAJNA U CILJU PODRŠKE ZAPOSLENJU OSOBA SA INTELEKTUALNIM INVALIDITETOM U RESTORANU LE REFLET

Flore Lelievre je odlučila da otvori restoran u kome osobe poput njenog starijeg brata koji ima Down sindrom mogu raditi, kao svi drugi. Cilj je bio da se otvori restoran u srcu Nanta koji svojom arhitekturom i dizajnom može stvarati poslove i odgovoriti potrebama osoba sa intelektualnim invaliditetom.
Osim otvaranja novih radnih mjesta, važan društveni cilj je bio da se smanje stereotipi i promoviše socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom u šire društvo. Nakon godinu dana prikupljanja sredstava, Le Reflet je otvorio svoja vrata zapošljavajući 7 osoba sa intelektualnim invaliditetom sa ugovorima o radu na neodređeno vrijeme.
Restoran ima tradicionalnu francusku kuhinju, otvoren je od utorka do petka za ručak, a od četvrtka do subote i za večeru. Nudi se meni svježe proizvedenih obroka, koji se mijenja svake dvije sedmice.
Novost ovog projekta leži u upotrebi dizajnerskih rješenja koja omogućavaju osobama s invaliditetom obavljanje poslova u kuhinji, ali i tokom čekanja. Na primjer, u restoranu je sistem za naručivanje prilagođen osoblju sa poteškoćama pri pisanju, čitanju i memorijom. Gostima se daju kartice za naručivanje, na kojim oni jednostavno mogu obilježiti svoj izbor hrane ili pića.
Budući da se nabori na dlanu kod mnogih osoba s Downovim sindromom razlikuju od ostalih, dizajnirane su ergonomske ploče gdje je otisak ruke oblikovan ispod ploče. Ovo daje veću stabilnost i sigurnost osoblju. Prilagođeni podmetači pomažu članovima osoblja da vizualizuju mjesto pribora za jelo. U kuhinji je postavljena posebna radna stanica, a mnogi ergonomski alati i pribor koriste se za podršku zaposlenima. Pored toga, za svakog zaposlenog stvorena su različita vizuelna pomagala i piktogrami kako bi se poboljšale njihove vještine i autonomija u poslu.
Glavne poteškoće tokom sprovođenja projekta proizašle su iz administrativnog tereta. Od otvaranja, Le Reflet je prikazan više od 120 puta u raznim medijskim kanalima, a recenzije kupaca su izvrsne, kako u pogledu kvaliteta hrane, tako i atmosfere i ukupnog iskustva. I restoran je dobio nekoliko nagrada.
Le Reflet je ponosan što je razvio sistem kontrole koji bi se mogao koristiti kao vodeći alat za ugostiteljske kompanije koje bi željele zaposliti osobe s intelektualnim invaliditetom. Uspjeh projekta leži u saradnji više učesnika sa stručnjacima iz različitih područja. Restoran se već proširio i otvorio novu lokaciju u središtu Pariza.

Prevela i pripremila: Katarina Bigović

Izvor: EUvsDISCRIMINATION GUIDE
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala