Blog

ICC ZADAR 2018 – Prilika za mlade sa oštećenjem vida

U Zadru je, u periodu od 22. do 31. jula održan 25-ti International camp on communication and computers na kome smo imale čast da kroz učešće reprezentujemo i dočaramo našu zemlju. Tokom našeg boravka, nesebičnu podršku nam je pružila Snežana Tokanović iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju - ZOPT.
Na ovogodišnjem kampu učestvovalo je 138 učesnika iz 21 države Evrope, pri čemu ne smijemo zaboraviti gostujuće eksperte iz Japana.
Kamp je osmišljen kao vid aktivnog odmora namijenjen za mlade osobe oštećenog vida, gdje mladi imaju priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima iz oblasti informatike i tehnologije, praktično ih primijeniti, razmijeniti iskustva, steći prijatelje. Baš zbog toga, najčešće se održava u odmaralištima ili turističkim gradovima Evrope. Od suštinske važnosti odnosno primarni cilj kampa jeste da učesnici sve što smatraju da mogu urade samostalno to i učine bez pomoći volontera ili asistenata. Učesnicima iz svake države je bio obezbjeđen volonter, čiji je zadatak bio da brine o učesnicima i bude spona između učesnika i organizatora.
ICC je mjesto gdje su svi jednaki, niko se ne izdvaja zbog invaliditeta, svi jednako čekaju u redu u menzi, kako bi uzeli svoj obrok. Tamo svi podjednako trebaju pristupačan računar sa govornim softverom kako bi normalno funkcionisali, svima podjednako treba predočiti šta se nalazi na slici ispred i šta je na stolu, kao i predstaviti se prilikom obraćanja, a ne reći “ćao” i ništa osim toga, očekivajući da je preko sto pedeset glasova tako lako razaznati. Dakle, ICC je definitivno odmor za osobe oštećenog vida, jer tih desetak dana, niko od nas ne strahuje da li će u datoj situaciji naići na razumijevanje u pogledu invaliditeta, prilikom obavljanja redovnih životnih aktivnosti.
Sa druge strane, nema oduševljavanja, divljenja ili bilo kakvog izdvajanja po osnovu invaliditeta. Na ICC-u ste konačno djevojka, momak, mlada osoba, kao i svako drugi, ko je odlučio da ode na more da se druži, odmori i nešto nauči.
Kamp se sastoji iz radionica koje su se održavale u jutarnjim i popodnevnim časovima, uglavnom u prostorijama zadarskog sveučilišta, koji je lociran tik uz more na zadarskoj rivi duž koje se prostiru stabla primorskih hrastova čije su krošnje precizno oblikovane. Zgrada Sveučilišta je građena s početka 20. vijeka u karakterističnom austro-ugarskom stilu, sa visokim plafonima unutra, prostranim, prozračnim holovima i dugačkim stepeništima, ali sa dva lifta i pristupnom rampom za one koji nijesu u mogućnosti da se kreću stepenicama.
Svaki od učesnika je prije dolaska u Zadar bio zamoljen da na ICC sajtu odabere dvanaest radionica koje ga privlače i želi ih pratiti. Na radionicama se moglo saznati i naučiti što-šta, od pripremanja kolača, voćnih salata, preko toga kako spakovati kofer, do obuka koje se tiču tehnoloških inovativnosti, koje čine jednostavnijim snalaženje na računaru osoba s oštećenjem vida, kao što su formatiranje i uređivanje dokumenta, brza internet pretraga, osnove JAWS-a i NVDI-a, na kojima smo i mi uzele učešća. Takođe, učesnici su imali prilike steći osnove ili usavršiti vještine samoodbrane, plivanja, ronjenja, šaha. Za kreativce su se odvijale radionice na kojima su se učesnici relaksirali, stvarajući predmete od papira takozvanom tehnikom origami. Radionice iz eho lokacije su bile rezervisane za hrabre, koji žele unaprijediti svoje kretanje i poboljšati sopstvenu orijentaciju. Rezultat rada radionice ICC news papers je bio časopis u kome su učesnici iznijeli svoje utiske i u kom su detaljno opisane sve aktivnosti održane tokom prethodnih dana.
Svako veče je bilo osmišljeno sa puno pažnje. Da se primijetiti da se organizator saživio sa učesnicima. U slobodno vrijeme, polaznici su obišli Stari grad Zadar sa vodičem, solanu u Ninu, kao i Nacionalni park Krka, poznat po brojnim vodopadima, koji sa bujnom vegetacijom čine bajkovite prizore praćene umirujućim šumom vode. Pored toga, učesnici su imali prilike posjetiti adrenalinski park, jahati na konjima, voziti tandem biciklo u društvu volontera, dok je u ICC kafeu, koji je bio otvoren za učesnike od 21h, bio na raspolaganju pristupačni pikado.
Sa nama je išao i Dunjin pas vodič, Uran, mislimo da ni njemu nije bilo dosadno. Na ICC-u je upoznao čak još dvoje kolega. Ne sumnjamo da su i oni troje uspjeli razmijeniti pseća radna iskustva. Njuškica bi bilo i više, ali su pojedini polaznici u svojim državama na listama čekanja. Na primjer, u Belgiji i pored četiri centra za obuku pasa vodiča i dalje se za sticanje ovog pouzdanog prijatelja i asistenta čeka po godinu dana, kaže mlada vrlo simpatična Belgijanka.
Sledeći ICC će se održati u Velikoj Britaniji, tačnije u Engleskoj. Nadamo se da će još mladih iz Crne Gore imati priliku da uzmu učešće i dožive toliko lijepih i živopisnih iskustava, steći nova poznanstva kao što smo Anđela i ja.

Dunja Samardžić i Anđela Dragović

smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

icc - international camp on comunication and computers.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala