Blog

UPOZNAJTE DILIANA, BUGARSKOG MLADOG DELEGATA U UJEDINJENIM NACIJAMA

Dilian Manolov, koji je takođe glumac i pisac, trenutno je na doktorskim studijama, iz oblasti razvojne psihologije. Ima fondaciju pod imenom VIZIONER, koja edukuje i obučava osobe sa invaliditetom različitim vještinama.

Zovem se Dilian Manolov, imam 25 godina i osoba sam sa potpunim oštećenjem vida. Jedan sam od dva mlada bugarska delegata u Ujedinjenim nacijama u periodu od 18 mjeseci tačnije od 2018- 2019. godine. Biti bugarski mladi delegat u Ujedinjenim nacijama je vrhunac moje želje za jednakošću i uključenošću mladih osoba sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida u društvu. Takođe, to je još jedan korak u naporima za učešće mladih u kreiranju politika.
U Bugarskoj se program mladi delegati Ujedinjenih nacija sprovodi već 12 godina. Koordinisani su od strane kancelarije Ujedinjenih nacija u Bugarskoj, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bugarske. Da bi postali mladi delegati Ujedinjenih nacija, morate proći veoma intezivan izborni proces koji se sastoji iz 4 faze prijave u trajanju od 4 mjeseca. Procjena je zasnovana na dokumentima, intervjuima sa institucionalnim partnerima, nevladinim organizacijama i sl.
Oba mlada delegata rade na nacionalnom i međunarodnom nivou u periodu od 18 mjeseci. Oni imaju dvije radne posjete Ujedinjenim nacijama za vrijeme Generalne skupštine i ECOSOC komisije za društveni razvoj. Zapravo, rad na nacionalnom nivou je ono što povezuje mlade osobe, programe i politike Ujedinjinih nacija na nacionalnom nivou. Kao mladi delegati, sprovodimo istraživanja između mladih osoba, organizujemo događaje za podizanje svijesti o prioritetima mladih, diskutujemo o politikama sa relevantnim institucijama, razvijamo kampanje i slično.
Manje od 40 država pokreće programe za mlade Ujedinjenih nacija, i zato vas ohrabrujem da pogledate website: https://www.un.org/development/desa/youth/what-we-do/youth-delegate-programme.html, i profil bugarskog dokumenta ,
https://www.un.org/esa/socdev/unyin/documents/profiles/Bulgaria.pdf.
Na trećem komitetu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održanom u New York-u u oktobru, ja i moj kolega, takođe mladi delegat Yavor Gochev, smo u svom izlaganju iznijeli mišljenja i prioritete mladih u Bugarskoj. Fokusirali smo se na kvalitet obrazovanja, i preduzetništvo kao rješenje za visoku stopu nezaposlenosti mladih. Učestvovali smo u organizaciji tri događaja o zapošljavanju mladih, kvalitetu obrazovanja i potpunoj uključenosti osoba sa invaliditetom, kao i o privatnosti u digitalnoj eri.
Smatram da osobe sa invaliditetom trebaju biti proaktivne i tražiti najbolji način na koji će doprinijeti našem svijetu. Nije efikasno razvijati i sprovoditi politike bez doprinosa osobama kojima su namijenjene. Zato i učestvujem u kreiranju politike - jer bih želio da promijenim ovaj status quo i da radim sa mladim ljudima radi boljeg obrazovanja, razvijanja socijalnih i radnih sposobnosti. Moramo pratiti sopstvenu strast i što više stvari koje volimo.

Izvor: https://mail.google.com/mail/u/0/#search/in%3Asent+andj/FMfcgxvzLNgWgVSJRCMCGzvtBTphZgKh?projector=1&messagePartId=0.1, page 18-20.
Prevela: Anđela Dragović, administratorka portala
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

dilian manolov.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala