Blog

Konstruktivnim savjetima do potencijalnog radnog mjesta

Pred vama je tekst u kome se možete informisati o jednostavnijoj pripremi za razgovor za posao. Savjeti koje možete saznati u nastavku, posebno će olakšati ovaj proces osobama oštećenog vida, kako prilikom odlaska na potencijalno radno mjesto, tako i prilikom odijevanja, šminkanja itd. Tu su i neizbježna pitanja sa kojima ćete se susresti pomenutom prilikom, kao i savjeti kako što uspješnije odgovoriti na njih.

Administratori na portalu Zaposliosi.me, koji je svojevrsni posrednik između poslodavaca i nezaposlenih osoba sa invaliditetom, na putu do snimanja video prezentacije koja služi kao dodatni vid samopredstavljanja kandidata, realizuju niz radionica koje nezaposlenim OSI mogu pomoći da se što bolje pripreme za otvoreno tržište rada tj. potencijalno radno mjesto. Kroz radionice koje prolaze, nezaposlene OSI mogu naučiti šta je to empatija, kako se ista manifestuje u radnom okruženju i u društvu uopšte; šta je CV, šta profesionalna biografija treba da sadrži itd.

Pored pomenutih tema, značajno mjesto u ovom procesu zauzimaju radionice koje se odnose na razgovor za posao. Tom prilikom, polaznicima se ukazuje na najvažnije segmente razgovora, od same pripreme, komunikacije sa potencijalnim poslodavcem, dres kod itd.

Prije nego što odete na razgovor za posao, važno je da saznate što više o kompaniji. Na taj način bićete spremni da odgovorite na pitanja na razgovoru, ali i da postavljate pitanja osobi koje obavlja intervju. Takođe, kako je već ranije spomenuto, pomoći će vam da shvatite stav kompanije prema zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na kraju, takođe ćete moći da saznate da li vam kompanija i kultura kompanije odgovaraju.
Posjetite web-stranice kompanije, pregledajte misiju i istoriju kompanije, proizvode i usluge, menadžment, kao i informacije o kulturi društva. Ove informacije obično se nalaze u dijelu „O nama“ na web-stranici.

Prije razgovora za posao, predlažemo vam da zamolite osobu bez oštećenja vida kojoj vjerujete (prijatelj/srodnik/profesionalac) da vam pomogne da nađete odjeću koju ćete odjenuti za razgovor. Vi možete odlučiti kako se želite odjenuti prema kulturi društva: možete se odjenuti formalno, opušteno, sportski itd. Osoba bez oštećenja vida može vam pomoći da odaberete odgovarajuću odjeću i da uskladite boje odjeće sa frizurom ili da se našminkate.

Prije razgovora za posao, osigurajte da možete lako doći do mjesta održavanja razgovora za posao. Možete zamoliti nekoga da vas odveze. Ako više volite da ste nezavisni te da idete sami, preporučujemo vam da naučite put unaprijed. Možete na primjer isprobati put nekoliko dana ranije, tako da onda možete biti sigurni u sebe te se nećete izložiti riziku da se izgubite na dan razgovora za posao. Bez obzira na to želite li ići sami ili s nekim, uvijek morate doći na vrijeme.

Neke zemlje imaju profesionalne trenera za zaposlenje. Na primjer, u Belgiji postoje institucije koje se bave osobama oštećenog vida koje nude usluge podučavanja vezano uz zapošljavanje. Ovi specijalisti vješti su za pitanja zaposlenja (traženje oglasa za radno mjesto preko specijalizovanih web-stranica, kako pisati radnu biografiju i molbu za posao itd.) te takođe i za osobe oštećenog vida. Trener za zapošljavanje podržava osobe oštećenog vida tražioce zaposlenja na nekoliko načina, kao što su priprema za razgovor za posao, odabir odgovarajuće odjeće i ako to kandidat zatraži, trener može odvesti kandidata na razgovor za posao. Osim toga, trener za posao može podržavati kandidata tokom faze zaposlenja, jer može pomoći kompaniji da ostvari povlastice koje može dobiti ako zaposli osobu sa invaliditetom.

Možete provjeriti da li institucije za osobe sa oštećenjem vida u vašoj državi pružaju slične usluge. Može biti vrlo korisno da imate ovaj tip podrške ako tražite posao, naročito ako ga tražite prvi put.

Evo par smjernica:
Dođite na vrijeme: dođite na intervju 10-15 minuta ranije. Time pokazujete da poštujete njihovo vrijeme, da ste organizovani i posvećeni. Ostavite sebi dovoljno vremena za dolazak tako da ne izgledate kao da ste žurili ili da ne budete zadihani.
To će vam pomoći da sačuvate mirnoću za vrijeme intervjua.

Planirajte šta ćete reći: proučite svoje radno iskustvo, zapamtite datume svojih prošlih zaposlenja i specifične radne zadatke – uvjerite se da se ono što govorite podudara sa onime što je navedeno u vašoj radnoj biografiji. Uzmite vremena da proučite kompaniju i radno mjesto za koje se javljate i kako vaša iskustva odgovaraju tome. Unaprijed vježbajte uobičajena pitanja na razgovoru za posao.

Govor: verbalna komunikacija je važna. Ne koristite sleng. Govorite jasno i precizno. Ako trebate razmisliti o odgovoru na pitanje osobe koje vodi intervju, to je u redu. Bolje je razmisliti prije nego što progovorite nego da se nespretno izražavate. Vježbajte odgovaranje na neka pitanja tako da se ugodno osjećate pri odgovaranju na osnovna pitanja.

Slušajte: tokom intervjua za posao možete se lako zbuniti. Intervju za posao je stresan i vi ste u žiži što se tiče odgovaranja na pitanja. Ali bez obzira na to, potrudite se da slušate šta vas osoba koja vodi intervju pita, biće vam lakše da složite odgovarajuće odgovore.

Postavljajte pitanja: Uvijek biste trebali imati pitanja za osobu koja vodi intervju kako biste pokazali zanimanje za radno mesto. Pripremite najmanje pet pitanja od kojih vam neka daju dodatne informacije o radnom mjestu, a neka koja vam daju dublji uvid u kulturu i ciljeve kompanije (na primjer: „Kakvu platu mogu očekivati?“, „Što će moje odgovornosti uključivati?“, „Kako izgleda prosječan dan?“ i slično).

Uobičajena pitanja na razgovoru za posao:

• „Recite mi nešto o sebi.“ – Ovako se obično otvara razgovor, a budući da je prvi utisak ključan, spada u njegove najvažnije tačke. Neka vaš odgovor bude kraći od pet minuta, počevši s pregledom najviših kvalifikacija, zatim preletite poslove koje ste do sada radili u svojoj karijeri. Možete se držati strukture svoje radne biografije, dajući primjere postignuća i vještina koje ste usput stekli. Ne ulazite previše u detalje – osoba koja vodi intervju vjerovatno radi bilješke te će vas pitati da dodatno obrazložite područja o kojima bi željela više informacija. Ako se javljate za prvo radno mjesto nakon završenog obrazovanja, usredsredite se na svoja omiljena područja studija te kako vas je to dovelo do toga da želite ovo radno mjesto.
• „Koje su vaše snage?“ – Odaberite tri najjača atributa zbog kojih smatrate da ćete dobiti posao te dajte primjere kako ste koristili ove snage u radnoj situaciji. To mogu biti konkretne vještine, kao poznavanje određenog računarskog jezika ili nematerijalne vještine kao što je dobro upravljanje ljudskim resursima. Ako niste sigurni odakle krenuti, pogledajte opis radnog mjesta. Obično uvijek ima jedan dio u kojem su navedeni zahtjevi za kandidate iz kojeg biste trebali dobiti neku ideju šta traže.
• „Koje su vaše slabosti?“ – Ovog se pitanja svi plaše, a na njega se najbolje odgovara tako da se odabere nešto na čemu ste poduzeli pozitivne korake kako biste to riješili. Na primer, ako vaše IT znanje nije na nivou na kojem bi moglo biti, navedite ga kao slabost, ali napomenite osobi koja vodi intervju o obukama koje ste pohađali ili vremenu provedenom izvan radnog vremena koje ste posvetili poboljšanju ovih vještina. Vaša preduzetnost bi se mogla smatrati snagom. Ni u kom slučaju nemojte reći „nemam slabosti“ jer vam osoba koja vodi intervju neće poverovati, a nemojte ni reći npr. „imam tendenciju da previše radim“, što se može smatrati izbjegavanjem pitanja. Regruter vam nakon toga može postaviti pitanje koje se konkretno odnosi na vaše oštećenje vida, jer to može vidjeti kao slabost. Budite spremni na odgovaranje na pitanja o svom invaliditetu i budite spremni da objasnite kako ste prevazišli ovu slabu tačku tako da ste je pretvorili u snagu!
• „Zašto bismo vas trebali zaposliti?“ ili „Šta vi možete da uradite za nas što drugi kandidati ne mogu?“ – „Šta vas čini toliko posebnim te koje su vaše najveće snage?“ – Trebali biste moći saznati što se traži iz opisa radnog mjesta. „Posjedujem jedinstvenu kombinaciju jakih tehničkih vještina i sposobnost ostvarivanja dugoročnih odnosa sa klijentima“ dobra je prva rečenica iz koje možete dalje razviti odgovor na konkretan primjer nečega što ste do sada ostvarili u svojoj karijeri. Navedite svoje najveće postignuće i prednosti koje su nastale iz tog postignuća za poslovanje te završite s „ako mi date priliku, mogao bih donijeti veliki uspjeh vašem društvu“.
• „Koji su vaši ciljevi?“ ili „Gdje se vidite za pet godina?“ – Najbolje je govoriti o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. Govorite o vrsti posla koju biste htjeli raditi i raznim koracima koje morate proći kako biste to ostvarili, a što je na neki način povezano s radnim mjestom na koje se javljate. Pokažite poslodavcu da imate ambiciju i odlučnost da maksimalno iskoristite svaki posao kako biste stigli gdje želite.
• „Zašto želite ovdje raditi?“ – Osoba koja vodi intervju traži odgovore koji pokazuju da ste razmislili o ovome. Ako ste se ispravno pripremili za intervju, trebali biste imati dobro znanje o vrijednostima kompanije, misiji, planovima razvoja i proizvodima. Pomoću ovih informacija opišite kako se vaši ciljevi i ambicije uklapaju u duh kompanije te kako biste voljeli priliku da radite za njih. Nikad nemojte reći „treba mi posao.“
• „Koje su tri pozitivne stvari koje bi vaš poslednji šef rekao o vama?“ – Ovo je odlično vrijeme da se počnete hvaliti koristeći nečije tuđe riječi. Pokušajte uključiti jednu stvar koja pokazuje vašu sposobnost obavljanja posla, jednu stvar koja pokazuje vašu posvećenost poslu i jednu stvar koja pokazuje da ste osoba koju je dobro imati u timu. Na primjer: „Moj šef mi je rekao da sam najbolji dizajner s kojim je ikad radio. On zna da se uvijek može pouzdati u mene i voli moj smisao za humor.“
• „Kakvu platu tražite?“ – Možete se pripremiti za ovo pitanje tako da znate vrijednost nekoga ko ima vaše vještine. Nemojte davati konkretne iznose u žaru trenutka – to bi vas moglo dovesti u slab položaj kada budete pregovarali u budućnosti. Osoba koja vodi intervju će shvatiti ako ne želite govoriti o tome dok vam se ne ponudi radno mjesto. Ako su u opisu posla naveli generalnu platu, možete to spomenuti i reći da je blizu iznosu koji tražite.
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

savjeti za razgovor za posao.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala