Blog

5 NAJVAŽNIJIH SAVJETA ZA RAZGOVOR ZA POSAO

Lijepo napisan CV i dobra prezentacija koja će nam osigurati da budemo pozvani na razgovor za posao su dvije veoma važne stvari. Osim vaših osnovnih podataka, CV treba da sadrži i vaše radno iskustvo, obrazovanje, poznavanje stranih jezika, spisak dodatnih edukacija i vještina kojima raspolažete.
Međutim, CV je samo jedan dio priče. Glavna stvar je kakav utisak ćete ostaviti na intervjuu. Radeći kao konsultant za ljudske resurse za više različitih crnogorskih i međunarodnih organizacija, prisustvovala sam stotinama razgovora za posao. Vidjela sam dosta veoma loših kandidata koji su prštali od samopouzdanja i ostavljali su utisak koji je bolji od njihovih realnih kapaciteta. Isto tako, vidjela sam mnogo odličnih kandidata koji se zbune, spetljaju, uhvati ih trema i jednostavno ne umiju da zasijaju na razgovoru za posao. Zbog toga sam sastavila za vas moju listu od pet najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju prije i tokom intervjua kako biste bili sigurni da ćete ostaviti dobar utisak.
1. Prvi utisak se formira u prvih 10 sekundi pošto upoznamo novu osobu.
Nažalost, ljudi će najčešće formirati prvi utisak o vama prije nego što vas uopšte upoznaju. Zbog toga je veoma važno šta vaš budući poslodavac vidi u prvih 10 sekundi otkad dođete na intervju. Povedite računa o tome kakvu odjeću birate. Papuče nikad nisu dobar izbor na razgovoru za posao. Sportska odjeća takođe ne dolazi u obzir. Ne morate ni da nosite odijelo ili svečanu haljinu, ali obucite se profesionalno, u skladu sa svojim godinama i iznad svega uredno. Kada uđete u prostoriju, nasmijte se, svi vole da vide ozareno lice. I sjetite se da utišate mobilni telefon, biće vam vjerovatno jako neprijatno ako krene da zvoni u sred razgovora.
2. Skoro svi intervjui počinju tako što vas zamole da se predstavite i kažete nešto o sebi.
Ovo je ključna stvar. Idealno je da se ovdje fokusirate na svoje dosadašnje obrazovanje, postignuća, radno iskustvo... Izbjegavajte da pričate o svom privatnom životu, jer to nije relevantno za intervju. Idealno bi bilo da ne pričate ni predugo ni prekratko – oko dva minuta. Navedite nekoliko svojih pozitivnih osobina, ispričajte o nekoj važnoj radionici ili kursu koji ste pohađali, kažite nešto o poslovima koje ste do sada radili. Pošto je ovo najvažnije pitanje, bilo bi dobro da ga pripremite prije razgovora za posao. Uzmite papir i olovku i napišite kako biste voljeli da odgovorite. Onda pročitajte svoj odgovor nekome u vašem okruženju i zamolite ih da vam sugerišu da nešto izmijenite ako treba. Na kraju treba da imate materijala da pričate minut-dva o sebi i da se predstavite u najboljem svjetlu.
3. Saznajte unaprijed nešto o kompaniji.
Uvijek je dobro da znate nešto o organizaciji u kojoj želite da radite. Većina firmi ima svoje sajtove, i savjetujem vam da par dana prije razgovora detaljno pročitate o tome čime se kompanije bavi, gdje sve radi, u kojim oblastima... Poslodavci izuzetno cijene kada kandidati na razgovoru znaju detalje o njihovoj firmi i time pokazujete da vas posao stvarno zanima.
4. Razumljivo je i prihvatljivo da nešto ne znate.
Naravno da niko nije savršen i ako vam postave pitanje na koje ne znate odgovor, to uopšte nije razlog za paniku. Ni slučajno nemojte da lažete, jer takve laži se brzo otkriju. Umjesto toga, najpametnije je da kažete: „Trenutno ne znam previše o tome, ali sam spreman/na da naučim.“ Ne postoji niko ko zna sve i potpuno je legitimno da nemate odgovor na svako pitanje. Jedno jednostavno „ne znam“ pokazuje da ste ljudsko biće, a ako je propraćeno porukom da ćete rado naučiti više o tome što vas pitaju, pokazuju da ste spremni da radite na sebi i da se dodatno razvijate.
5. Nemojte da pristajete na sve.
Prije intervjua se informišite o svojim pravima (na portalu zaposliosi.me ima puno korisnih tekstova na ovu temu) i nemojte da pristajete na to da neko ugrožava vaša prava. Razgovor za posao ne služi samo da poslodavac procijeni kakav ste vi kandidat, već služi i da vi procijenite da li imate posla sa fer i korektnim poslodavcem. Ako ste žena, nemojte da dozvolite da se priča o vašim planovima za porodicu, jer je to vaša privatna stvar i poslodavac ne smije da vas ispituje o tome. Koliko god vam djeluje da je bolje da radite bilo šta nego ništa, važno je da dobro procijenite sa kim imate posla i da li ćete dovesti sebe u jako nezgodnu poziciju ako prihvatite posao kod nepoštenog poslodavca. Zbog toga nemojte da se plašite da pitate sve što vas zanima i da provjerite da li su uslovi koji vam se nude zaista fer.

I na kraju svega, zapamtite da je to samo jedan običan razgovor sa nekim običnim ljudima koji su isto tako nekada bili u poziciji da i sami budu kandidati na nekom intervjuu. Udahnite duboko, nasmijte se i vjerujte u sebe!

Savjete je podijelila Jelena Marković, communication master & personal coach

smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

savjeti.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala