Blog

Sajam zapošljavanja - dobra prilika za prezentovanje kvaliteta i potencijala OSI

U Beranama je 7. juna održan Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, u okviru projekta POWER – stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Projekat finansira Evropska unija kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Sajmu je prisustvovalo 30 poslodavaca iz Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Podgorice i Bara. Oni su predstavili svoje poslovanje flajerima i brošurama i očekivali nezaposlena lica da posjete sajam. Sajam je bio izložbenog karaktera. Na štandovima su izloženi, pored ostalog,ručna radinost, med, sokovi, garderoba i slično.
Sajam je otvorila Maja Pešić, projekt menadžerka u Opštini Berane. Prema njenim riječima, aktivnosti lokalne uprave usmjerene su, između ostalog, na pojednostavljivanju komplikovanih birokratskih procedura i eliminisanja biznis barijera koje usporavaju i otežavaju privredne aktivnosti, kako bi se unaprijedio kvalitet i efikasnost javnih usluga.
“U kontaktu sa poslodavcima imao sam priliku da prikupim ponude za zapošljavanje lica sa invaliditetom”- kazao je savjetnik za rad sa poslodavcima u Zavodu za zapošljavanje u Beranama Vladan Babović, naglašavajući da licima sa invaliditetom Zavod pruža punu podršku u pronalaženju zaposlenja. “U Zavodu nastojimo da budemo partneri na svim projektima što se tiče i poslodavaca i nezaposlenih lica” – rekao je Babović, ističući da Zavod daje priliku svim osobama sa invaliditetom i raduje se svakom njihovom zaposlenju.
“Saradnja Opštine Berane sa institucijama na svim nivoima je uvijek usmjerena na unapređenje života naših građana i pokretanje dijaloga s ciljem priznavanja prava osoba sa invaliditetom na rad, na osnovu jednakosti sa drugima i mogućnosti da zarađuju za život, obavljajući posao koji su slobodno odabrali ili prihvatili na tržištu rada i u radnom okruženju” – istakla je Pešić.
Na svečanom otvoranju Sajma priključili su se zvaničnici iz Evropske unije, Vlade Crne Gore, Berana, gosti iz Bosne i Hercegovine. Brojni poslodavci, udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom, socijalna preduzeća i zaštitne radionice, za vrijeme sajma, predstavili su svoje proizvode i usluge.

U okviru pomenutog projekta, upriličen je i sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom 12. juna u Arena sport centru u Mostaru.
Sajam su svečano otvorile osobe s invaliditetom koje su u okviru projekta P.O.W.E.R stekli priliku da se zaposle kao pripravnici. Na sajmu je prisustvovalo više od 40 izlagača iz raznih institucija, organizacija, udruženja osoba sa invaliditetom, socijalnih preduzeća, kompanija te zaštitnih radionica. U sklopu sajma održane su dvije radionice o podsticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i aktivnom traženju posla uz predstavljanje primjera dobrih praksi.
Riječ dobrodošlice izlagačima, ali i svim posjetiocima uputio je gosp. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, domaćina prvog sajma zapošljavanja, kazavši kako je posebno srećan što su osobe s invaliditetom dobile jedan ovakav događaj, u nadi da će ovo biti još jedan iskorak prema stvaranju boljih uslova za život ove populacije. Nakon obraćanja gradonačelnika, obratio se i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a.
O važnosti i značaju projekta nekoliko riječi kazao je i gosp. Dobrica Jonjić, pomoćnik Federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, te mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH koji je pozdravio prisutne posjetioce, istaknuvši da Caritasi u Bosni i Hercegovini, ali i sve njihove partnerske organizacije već duži niz godina aktivno iskazuje solidarnost osobama s invaliditetom, ne samo kroz ovaj projekat nego i kroz druge projekte, službe i usluge. „Mi vjerujemo da osobe sa invaliditetom imaju pravo na život dostojan čovjeka. Imaju pravo na rad i zapošljavanje“ kazao je direktor Caritasa.
„Socio-ekonomske reforme su u fokusu aktivnosti Evropske unije u Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina. Ovaj proces je započet, ali potrebno je da dalje radimo na unapređenju mogućnosti i podršci osobama sa invaliditetom i stanovništvu generalno. Socijalna dimenzija procesa evropskih integracija je izuzetno bitna, a naročito aspekti poput zdravstvene njege, zapošljavanja i jednakih mogućnosti obrazovanja za sve građane, uključujući i osobe sa invaliditetom“ rekao je ambasador Lars - Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH koji je zajedno sa deset pripravnika projekta P.O.W.E.R zvanično otvorio sajam.
„Za mene je ovo sjajna prilika da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati. Hvala EU što nam je omogućila da steknemo prva profesionalna iskustva i priliku za učenje i napredovanje. Vjerujem da ćemo uspjeti dokazati da smo sposobni i korisni“ u svom obraćanju medijima kazala je Anja Jurica, jedna od 21 vrijednih i posvećenih osoba kojima je kroz projekat P.O.W.E.R omogućeno obavljanje pripravničkog staža tokom kojeg će razvijati profesionalne vještine i sticati iskustva što će im pomoći da se lakše integrišu u radnu sredinu.

Na pomenutim događajima su prezentovane i djelatnosti Saveza slijepih Crne Gore u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa radom Brajeve štamparije, koja se bavi tehničkom pripremom, koričenjem, distribucijom materijala na Brajevom pismu, kao što su brošure, flajeri i dr. Predstavljeni su i benefiti portala zaposliosi.me, posrednika između nezaposlenih osoba sa invaliditetom i poslodavaca, prezentovane su i brošure o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, bontoni za ophođenje sa osobama oštećenog vida, zbornici o samostalnosti, vodič kroz Muzej grada Perasta itd.

Projekat P.O.W.E.R. finansira Evropska unija u vrijednosti od preko 390.000 eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 450.000 eura, a sprovodi ga Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara. Projekat traje dvije godine i realizuje se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

sajam zaposljavanja osi berane.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala